Stumfilmskonsert: Flickan i frack

Filmen presenteras av Lova Hagerfors från Svenska Filminstitutet och visningen följs av samtal med Lova och stumfilmspianisten Edward von Past.

Fri entré!

Flickan i frack hade nypremiär för den restaurerade digitala kopian på Umeå Euroepiska Filmfestival 2016, då visad som festivalens avslutningsfilm. Nu kommer den åter till festivalen med visning för Umeås elever! Filmen är en feministisk filmatisering av Hjalmar Bergmans novell med samma namn.

Katja ska gå på studentbal men får inte ett öre till ny klänning av sin far. Hennes bror har istället en garderob överfull av kläder och till sist går Katja på balen i sin brors frack. Hon skapar stor uppståndelse när hon med ett mångtydigt leende går runt och bugar för sina vettskrämda bekanta.

Regissören Karin Swanström var en viktig makthavare inom den svenska filmindustrin ända in på 1930-talet. Hon började som skådespelare i Mauritz Stillers De landsflyktige och fortsatte skådespela fram till sin död. Hon spelar själv ärkedomprostinna i Flickan i frack. Swanström gjorde fyra egna filmer, alla stumma och var även producent på Bonnierfilm och konstnärlig råd-
givare på Svensk Filmindusti (SF).

Språk: 
Inget talat språk
Land: 
Sverige
År: 
1926
Textat språk: 
Svenska
Rekommenderad ålder: 
14 år och uppåt
Längd: 
121min
Regissör: 
Karin Swanström